Maalipinnan suojaaminen

3 tapaa suojata auton maalipinta

[rank_math_breadcrumb]

Auton pinnat näkevät elämänsä aikana vaikka ja mitä. Suomen olosuhteet tuovat lunta, vettä, hiekkaa, mutaa, itikoita ja suolaa. Mikään näistä ei oikein tule toimeen auton maalipinnan kanssa.. Joten parempi suojata pinnat!

Tehtiin teille lista kolmesta yleisimmästä tavasta suojata auton maalipinta. Kaikki tekee melkeinpä saman asian, mutta eroavat niin kestoltaan kuin asennukseltaan.

1. Suihkutettavat suojat

Nopein ja helpoin suoja autolle on markkinoilla olevat suihkutettavat vahat ja suoja-aineet. Näiden kesto vaihtelee yhdestä viikosta muutamaan kuukauteen. Näistäkin löytyy kahta erilaista versiota. Jotkin aineet voi suihkuttaa suoraa märälle pinnalle ja huuhdella vain pois ja toiset suihkutetaan kuivalle pinnalle ja pyyhitään mikrokuituliinalla pois. Kestoltaan tällaiset suojat eivät ole huippuluokkaa vaan näissä aineissa kyse on enemmänkin levityksen helppoudesta. Kun suoja näyttää olevan kulunut pois niin uusi suihkutus vain pintaan. Tällaiset aineet maksavat alk. 10€ ja on helppo levittää itse.

Risut ja ruusut
+ Nopea levittää
+ Antaa mukavan kiillon
+ Peittää pieniä naarmuja
– Kestoltaan huonoin näistä kolmesta
– Ei kestä vahvoja pesuaineita tai liuottimia

2. Kovavaha

Auton vahaaminen on varmasti yleisin tapa maalipintojen suojaamiseen. Erilaisia autovahoja on ollut olemassa jo monta kymmentä vuotta ja monella niistä onkin kokemusta. Autovahoja on markkinoilla tuhansia erilaisia. Osa tarjoaa uskomatonta kiiltoa ja osa taas pitkää kestävyyttä, joista asiakas voi valita haluamansa tuotteen. Kestoltaan vahoja löytyy niin 1-12kk väliltä.

Auton vahaaminen mielletään useimmiten aikaa vieväksi hommaksi ja monella tuntuu olevan kokemuksia kuinka joskus on autovaha päässyt kuivumaan maalipinnalle ja sitä on hinkattu hikihatussa 3 tuntia pois ajatellen ” Ei enää ikinä!” Nykyajan vahat ovat kuitenkin parantuneet huomattavasti tästä ja käyttöohjeita noudattamalla levitys onnistuu todella vaivattomasti. Suurin työ auton vahaamisessa on itse auton peseminen kaikista epäpuhtauksista ennen vahaamista. Auto vahaaminen maksaa ammattilaisella alk. 100€

Risut ja ruusut
+ Helppo levittää
+ Antaa mukavan kiillon
+ Peittää pieniä naarmuja
– Kestoltaan keskiluokkaa näistä kolmesta
– Ei kestä vahvoja pesuaineita tai liuottimia

3. Pinnoitus

4-5 Vuotta sitten markkinoille alkoi ilmestyä kestopinnotteita joita mainostettiin, että se suojaa auton maalipintaa 3-5 vuotta. Pinnoite muodostaa auton oman lakkakerroksen päälle todella kovan suojakerroksen. Nämä ovat saaneet suuren suosion ja nykyään autoja pinnoitetaan enemmän ja enemmän. Ylivoimaista tässä tavassa on suojan ylivoimainen kesto vahaan tai suihkutettaviin suojiin verrattuna ja myös se, että pinnoite kestää voimakkaita pesuaineita paljon paremmin. Tämä helpottaa esim. talvella tiukkaan tarttuvan suolan pesemistä pois.

Kestopinnoitteissa on kuitenkin pieniä heikkouksiakin. Itse pinnoite ei piilota auton maalipinnalla olevia naarmuja, joten ne täytyy koneellisesti kiillottaa pois ennen kuin pinnoite voidaan asentaa. Myös parhaimmat ja kestävimmät kestopinnoitteet ovat vain ammattilaisten saatavilla ja vaativat koulutusta, että niitä voi käyttää. Auton pinnoittaminen maksaa ammattilaisen toimesta alk. 750€ riippuen täysin auton koosta ja maalipinnan kunnosta.

Risut ja ruusut
+ Kestoltaan paras
+ Kestää vahvoja liuottimia
– Vaatii ammattilaisen
– Hintava asentaa
– Ei peitä naarmuja

Ostoskori