Haalistunut ja naarmuinen maalipinta?

Auton myllytys eli maalipinnan kiillotus

[rank_math_breadcrumb]

Haalistunut ja naarmuinen maalipinta?

Auton maalipinta näkee elämänsä aikana kaikenlaista. Se kuluu, haalistuu ja menettää kiiltonsa, jolloin auton maalipinta alkaa näyttää ikävältä ja kiilto katoaa. Varsinkin tummissa autoissa kesäinen auringonvalo paljastaa kaikki naarmut. Auton maalipintaa kuluttavat esim. talvella lumi harja, harja pesukoneet ja huonot ja likaiset pesu välineet voivat myös aiheuttaa vauriota. Auringon UV-säteily voi myös haalistaa auton maalipintaa ja tätä nähdään paljon juuri punaisen värisissä autoissa. Auton maalipinnan onnistuu kuitenkin palauttamaan alkuperäiseen loistoonsa koneellisesti kiillottamalla sen eli myllyttämällä auton maalipinnan.

(kuva kiillotuksesta)

Mitä auton myllytys tarkoittaa?

Auton myllytys on auton maalipinnan koneellista kiillottamista. Auton maalipinta muodostuu 3 eri paksuisesta maali kerroksesta, jotka ovat pohjamaali, väri ja paksuimpana kerroksena lakka, joka muodostaa maalipinnalle kiillon. Auton kiillotuksessa maalipinnan lakkakerroksesta hiotaan naarmuinen pinta pois kiillotuskoneella ja erilaisilla kiillotusaineilla. Käytännössä auton maalipinnasta poistetaan muutaman mikrometrin verran lakkapintaa, että naarmut poistuvat ja lakkapinta tasoittuu taas kirkkaaksi.

(kuva auton maalipinnan kerroksista)

Mitä tarvikkeita auton myllytykseen tarvitaan?

Auton myllytykseen on olemassa todella paljon erilaisia tehoisia ja kokoisia kiillotuskoneita. Isommilla koneilla onnistuu suurten ja tasaisten pintojen kiillotus ja pienemmillä mahtuu kiillottamaan kaikki nurkat ja hankalat alueet. Eli jos haluaa lopputuloksen olevan erinomainen, tarvitaan siihen useampi erikokoinen kone, mutta hyvän tuloksen saa aikaiseksi jo keskikokoisella kiillotuskoneella.

Toinen tärkeä osa kiillotusta on kiillotuslaikat ja itse kiillotusaineet. Näitä kumpaankin löytyy melkein enemmän kuin ihminen voi millään muistaa ja oikean aineen ja laikan valinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Kiillotuslaikka ja -aine määräytyy täysin sen mukaan, missä kunnossa myllytettävä maalipinta on ja kuinka kova lakkakerros on kyseessä.

Mikrokuituliinoja ja isopropanol alkoholia käytetään kiillotusaineen pois pyyhintään. Koska kiillotusaineet ovat melko rasvapitoisia, auttaa isopropanol alkoholi poistamaan kaikki kiillotusaineet maalipinnalta. Ja lopuksi suosittelemme tekemään auton myllytyksen puhtaassa ja hyvin valaistussa tilassa.

Kannattaako auton myllytys tehdä itse?

Auton kiillotus on erittäin aikaa vievää hommaa ja vaatii myös osaamista ettei maalipintaa vahingossa pilata. Kokematon tekijä voi helposti tehdä suuria tuhoja ja pahimmassa tapauksessa auto joudutaan maalaamaan uudelleen. Mutta auton myllytystä ei silti kannata pelätä. Uusimmat kiillotuskoneet ovat melko turvallisia käyttää ja oikealla tekniikalla auton kiillotus onnistuu kyllä kotonakin.

Mutta tekeekö itse vai laittaako ammattilaisen asialle? Ennen kuin autoa voi alkaa kiillottamaan, tarvitaan siihen ylempänä mainittuja tarvikkeita ja näihin menee rahaa alk. 300€ riippuen täysin millaisen kiillotuskoneen ostaa ja löytyykö kotoa valmiina mitään tarvikkeita. Ammattilaisten veloitukset auton myllytyksestä alkavat sieltä 200-300€ väliltä ja nousevat yli 1000€ riippuen täysin maalipinnan kunnosta ja auton koosta.

Eli voisi melkein sanoa, että jos tarkoitus on vain yksi auto myllyttää ja itseltä ei löydy aikaa, paikkaa tai kiinnostusta hommaan niin vie ammattilaiselle autosi, mutta jos olet valmis käyttämään aikaa ja vaivaa itse auton myllytyksen oppimiseen ja tekemiseen niin ei muuta kun itse kiillottamaan! Lopputulos kyllä palkitsee!

50/50 - auton myllytys
Ostoskori