Raudanpoistoaineen toiminta

Raudanpoistoaine. Mikä se on?

[rank_math_breadcrumb]

FURE RAUDANPOISTOAINE

Mihin raudanpoistoainetta käytetään ja mitä on rautahiukkaset?

Aloitetaan aineen käyttötarkoituksesta. Raudanpoistoaine poistaa auton vanteille ja maalipinnalle kerääntyvää rautapitoista likaa eli rautahiukkasia. 95% tästä tulee auton omista jarruista. Rautahiukkaset ovat suurennuslasin alla teräviä ja lujaan tarttuvia hiukkasia, jotka naarmuttavat helposti maalipintaa, jos niitä aletaan pesemään pois voimakeinoin. Nämä pystyy helposti näkemään auton kyljessä mustina tai ruosteen värisinä pisteinä. Ja juuri sen takia niille on suunniteltu oma aine, jolloin niiden poistaminen olisi turvallista ja vältettäisiin maalipinnan naarmutus.


Aineen kemiallinen koostumus

Sitten raudanpoistoaineen kemiasta ja toiminta tavasta. Pääasiallisesti kaikki raudanpoistajat ovat PH-neutraaleja, sisältävät Natriumtioglygolaattia (Sodium thioglycolate, CAS:367-51-1), erilaisia puhdistavia aineita, sulfodihappoja ja pinta-aktiivisia aineita. Näiden yhdistetty sekoitus poistaa rautahiukkaset erivaiheissa, mutta yhdessä. Kun rautahiukkanen kiinnittyy auton pintaan se alkaa reagoida hapen kanssa ja alkaa muodostaa rautaoksidia (Fe2O3), joka tunnetaan paremmin nimellä ruoste. Rautaoksidi muodostaa rautahiukkasen päälle ”suojaavan” kerroksen ja tämä lukittaa rautahiukkasen pintaan kiinni ja alkaa painamaan sitä lakkaan. Tähän perustuu se, kun nähdään alumiinivanteita joita ei ole pesty säännöllisesti ja niitä ei enää saa puhtaaksi kuin maalaamalla, koska rautahiukkaset ovat ehtineet painua lakkaan. Natriumtioglykolaatin tehtävä on muuttaa tämä rautaoksidi (Fe2O3, ruoste) nestemäiseen muotoon (punertava väri) jolloin se vapauttaa sen alla olevan rautahiukkasen muille puhdistaville aineille, kuten sulfodihapoille ja erilaisille alkoholi pohjaisille pesuaineille, jotka ovat saman tyylisiä mitä käytetään normaaleissa vanteenpesuaineissa.

Monesti myös valmistajat ilmoittavat raudanpoistajansa olevan PH-neutraalia mitä se onkin pullossa pakattuna. Mutta aineen reagoidessa rautaoksidin ja rautahiukkasten kanssa, muuttuu se emäksiseksi. Pinta-aktiivisten aineiden tehtävä on taas rikkoa veden pintajännitys ja auttaa muita aineita puhdistamaan.


Miten raudanpoistaja eroaa normaalista vannepesuaineesta?

Suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus kummallakin aineella on sama. Niitä käytettään vanteiden pesuun ja kemialtaan ne ovat pohjimmiltaan samaa ainetta. Eroavaisuudet tulevat kuitenkin aineen kemiassa ja ominaisuuksissa. Vannepesuaine ja raudanpoistoaine sisältää erilaisia alkoholipohjaisia pesuaineita ja ne on suunniteltu poistamaan rautahiukkasia. Raudanpoistoaine eroaa siltä osin vannepesuaineesta, että se sisältää natriumtioglykolaattia, jonka ominaisuutena on nesteyttää rautaoksidi eli ruoste.

Lyhyesti ja ytimekkäästi raudanpoistoaine on tehokkaampi versio normaalista vannepesuaineesta ja sillä on enemmän käyttötarkoituksia!


Raudanpoistoaine vaikuttaa
puhdas auton vanne

TÄSTÄ AINEESTA SIIS KYSE:
FURE IRON REMOVER

Ostoskori