Sumeat ja kellertävät ajovalot?

Ajovalojen kiillotus

[rank_math_breadcrumb]

Uuden auton saapuessa tehtaalta, sen ajovalot ovat kirkkaat ja virheettömät. Ajovalojen kupu on valmistettu muovista ja niissä on UV-Suoja pinnassa estämässä ajovalojen haalistumisen. Ajan myötä kuitenkin Auringon UV- säteily ja edellä ajavasta autosta lentelevät kivet haalistavat auton ajovaloja ja ne muuttuvat himmeäksi ja samoin myös valoteho kärsii huomattavasti tuoden myös turvallisuusriskin pimeisiin iltoihin. Haalistuneet ajovalot myös näyttävät ikävältä vaikka koko muu auto kiiltäisi hienosti! Tässä oppaassa kerromme miten ajovalojen kiillotus onnistuu kotipihassa!


ajovalojen kiillotus

Mutta millä nämä sitten saa uuteen uskoon ja miten ne saadan pysymään mahdollisimman kauan kirkkaana?

Vaihtoehtoja on muutama mitä etulampuille kannattaa ruveta tekemään. Jos valoissa on vain hieman haalistumaa, ei kannata heti ottaa kovimpia keinoja käyttöön ja alkaa vesihiomaan ajovaloja vaan tässä tapauksessa pelkkä kiillotus voi riittää. Listasimme alle 3 eri tilannetta ja ohjeet miten saat kiillotettua ajovalot omassa autotallissa.

Tarvitset:

  • Vesihiomapaperia 400, 600, 800, 1000, 1500 ja 2000 karkeudet
  • Hiomatyyny ( Tällä saadaan hionta jäljestä tasaista, koska paine jakautuu tasaisesti hiottavaan pintaan )
  • Hiomatahnaa
  • Maalarinteippiä
  • Isopropanolalkoholia
  • UV – Suojan ( Ajovalopinnoite tai spray pullossa tuleva kirkaslakka )
  • Mikrokuitiliinoja

1. Ajovalojen perusteellinen puhdistus

Työ alkaa lamppujen perusteellisella puhdistuksella. Tähän käy pesuaineeksi loistavasi esim. Fure Autoshampoo.
Tee pesuvesi sankoon ja pese etuvalot huolellisesti pesukintaalla tai pehmeällä sienellä. Huuhtele valot lopuksi puhtaalla vedelle. Jos työkalut pysyvät hyvin kädessä, voit myös irrottaa ajovalot autosta, jolloin muuta autoa ei tarvitse suojata nii paljoa ja työ helpottuu. Jos et irrota ajovaloa niin suojaa sen ympärillä oleva maalipinta maalarinteipillä.


2. Vesihionta

Nyt kun ajovalot ovat puhtaat, voidaan aloittaa vesihionta. Ota suihkepulloon puhdasta vettä ja kastele ajovalon pinta ja hiomapaperi reilusti. Aloita hionta vaakasuuntaisesti karkeimmalla paperilla. Huuhtele hiontapaperi ja ajovalo vedellä, ettei ajovalosta irtoava materiaali tuki hiomapaperia. Kuivaa ajovalo välillä mikrokuituliinalla ja tarkasta jälkesi. Kun kaikki naarmut alkavat olla hiontasuunnan myötäisi, voit siirtyä hienompaan hiontapaperiin ja vaihtaa hiomasuuntaa pystysuuntaiseksi. Jatkat hiontaa taas niin kauan, että hionta jäljet ovat hiontasuuntaisia ja sen jälkeen siirryt taas hienompaan paperiin ja vaihdat hiontasuunnan vaakasuuntaiseksi. Jatka tätä aina 2000 karkeus asteiseen paperiin asti.

Ajovalon ympäristön suojaus - ajovalon kiillotus

3. Ajovalojen kiillotus

Nyt ajovalosta on poistettu naarmut ja epäpuhtaudet on aika kiillottaa ajovalo. Tähän tarvitset kiillotusainetta ja esim. porakoneeseen liitettävän kiillotustallan. Ajovalon kiillotus sujuu hyvin samalla tavalla kuin maalipinnan myllytys eli koneellinen kiillotus.

Aloita hionta karkealla hiontatahnalla ja käy ajovalo läpi hitain ja tasaisin liikkein. Pyyhi välillä ajovalo puhtaaksi mikrokuituliinalla ja isopropanolalkoholilla ja tarkastele tilanne. Kun ajovalon pinta on kirkastunut ja naarmut kadonneet, siirry hienompaan hiomatahnaan. Jatka kiillotusta niin kauan kunnes ajovalo on kirkas ja puhdas.

Halutessasi voit myös jättää kiillotusvaiheen välistä ja vesihionnan jälkeen maalata ajovalo spray pullossa tulevalla kirkkaalla lakalla. Tällä ajovalon kiilto palautuu ja samalla lakka suojaa ajovaloa UV- säteilyltä. Kun lakka on kuivunut, voit asentaa valot takaisin autoon.


4. Suojaus

Nyt kun ajovalot ovat kiillotettu ja linssi on kirkas, on se aika suojata. Vesihionnan yhteydessä ajovalon alkuperäinen UV-Suoja poistettiin ja nyt ajovalo pitää suojata, ettei se ala haalistumaan uudestaan. Tähän käytetään muovipinnoille suunnitelluita pinnoitteita, jotka sisältävät UV-Suojan. Furen valikoimasta ei niitä valitettavasti löydy, mutta esimerkiksi meidän jälleenmyyjällä Shineldillä löytyy kyseisiä tuotteita asennusohjeiden kera! www.shineld.fi

Kirkas ajovalo

Näin on homma valmista ja ajovalot on palautettu uuteen kiiltoonsa! Jos teillä tulee kysyttävää toimenpiteistä niin meille saa soittaa tai laittaa spostia niin vastaillaan parhaamme mukaan 🙂

Ostoskori